top of page

Ayurveda Massage Opleiding Limburg

Welzijns-Masseur

Meld je hier aan voor het online infomoment op woensdag 17 april '24 om 20u.

 

Deze gecertificeerde jaaropleiding tot ayurvedische welzijns-masseur omvat de basis van de holistische ayurvedische benadering van de mens. Een eeuwenoude en beproefde vorm van preventieve gezondheidszorg.
 

In deze opleiding komen de belangrijkste ayurvedische massagetechnieken aan bod, de indicaties & tegenindicaties van deze technieken, ayurvedische oliën, evenals de fundamenten van een ayurvedische levenswijze, gebaseerd op het concept van de dosha's. 

 

Algemeen zijn welzijnsmassages bedoeld om de gezondheid te stimuleren alsook het zelfhelend vermogen van het lichaam en een gevoel van wel-zijn te bevorderen. 

Deze verschillende massagemodules vormen samen ook het eerste jaar van de gecertificeerde opleiding tot Ayurvedisch Helend Masseur.

Dit geheel leidt tot een ruim ayurvedisch massage aanbod, gericht op welzijn en gezondheid. Met deze kennis kan je zelf welzijnsmassages aanbieden en een massagepraktijk opstarten. 

Dit aanbod wordt geleidelijk aan verder opgebouwd vanaf het schooljaar 2024-2025.

Onze opleiding is erkend door de Belgische Beroepsvereniging Therapeuten en Coaches

Praktisch

  • deze opleiding gaat door op zaterdag en zondag van 9u30 tot 17, telkens één lesweekend per maand

  • de lesweekends gaan door te Genk, België. Er is mogelijkheid om te overnachten in de buurt via airbnb. De leslocatie is goed bereikbaar per bus (Zwartberg, G. Lambertlaan) en per trein (Genk station).

  • De modules kunnen afzonderlijk gevolgd worden, mits het respecteren van de logische volgorde

  • de jaaropleiding tot ayurvedisch welzijns-masseur omvat alle opleidingsmodules zoals hiernaast beschreven. Nadien kan je inschrijven voor de opleiding tot Ayurvedisch Helend Masseur

  • Investering per module: 

       - Module Abhyanga = 705 euro

       - Module Mardana = 705 euro

  • Investering voor de volledige jaaropleiding = ... euro

  • Inclusief: didactisch materiaal, cursus, water/thee, versnaperingen

Opleidingsmodule Massage - Abhyanga

Omvat 3 lesweekends op 21 & 22 sept '24; 12 & 13 okt; 2 & 3 nov 

Docent Aagje Baens

In het eerste lesweekend gaan we dieper in op de betekenis en oorsprong van Ayurveda. We bespreken de Veda's, de Vedische literatuur, en de Sankhya-filosofie. Tijdens deze les maken we kennis met de vijf basiselementen, waaruit de drie dosha's zijn ontstaan, en verkennen we de drie gunas. We onderzoeken de Westerse en Ayurvedische visie op massage en bekijken voordelen, indicaties en contra-indicaties. Praktisch leren we hoe je de ruimte en je klant voorbereid, maar besteden we ook aandacht aan jouw lichaamshouding en energie management. Ayurveda is een holistische geneeswijze, dat wil dus zeggen dat lichaam, geest en ziel geïntegreerd worden in een behandeling. Bewustzijn en Prana of levensenergie zijn van groot belang. We bekijken waarom en gaan aan de slag met verschillende oefeningen. Tijdens deze eerste 2 dagen leren we een basis sequentie voor de voor- en achterkant van het lichaam.

 

Tijdens het tweede lesweekend overlopen we eerst enkele Ayurvedische basisbegrippen als Dosha, Agni, Ama, Guna en Dhatu en kaderen die binnen de Ayurvedische massage. Op zondag gaan verder in op de Dosha’s, hun fysieke en mentale kenmerken en typische disbalansen. Zowel zaterdag en zondag oefenen we de basis sequentie zodat deze je steeds meer eigen zal worden.

 

Het laatste lesweekend is een verdiepingsweekend. We besteden aandacht aan het mentale aspect en hoe massage hier invloed op heeft. Aan de hand van verschillende tools leren we je bepalen hoe jouw massage het meeste weldaad kan brengen. We herbekijken de Dosha’s, oefenen een intake gesprek en zetten de eerste stapjes in pols- en tongdiagnose. Voorts bespreken we welke variaties en basisolie je kan inzetten. Op deze manier komen we tot een massage met totale aanpak van energie, geest en lichaam.

Investering: 705 euro voor de module

Inbegrepen: lescursus, didactisch materiaal, olie, water/thee, versnaperingen

2

Opleidingsmodule Massage - Mardana (deep tissue massage)

Omvat 2 lesweekends op 7 & 8 dec '24 en 18 & 19 jan '25

Docent Aagje Baens

In tegenstelling tot de zachte bewegingen van Abhyanga is Mardana een stevige vorm van masseren. Letterlijk betekent Mardana wrijven (frictie), verpletteren, malen of zelfs martelen.

Deze massage is het beste te vergelijken met een deep tissue massage. Er wordt gebruik gemaakt wordt van technieken als effleurage (wrijving), petrissage (kneden), frictie, tapotage (kloppen), vibratie om diepe blokkades op te heffen en verlichting in het lichaam te brengen.

Tijdens het eerste weekend leren we de sequentie, indicaties en modaliteiten voor deze massage. We overlopen de verschillende technieken en gaan dieper in op enkele facetten van de anatomie.

 

Het tweede weekend gaan we oefenen, uitbreiden en verfijnen. Doorheen het weekend herhalen we de pols- en tong diagnose en verschillende begrippen uit Ayurveda. De bedoeling om een mooie massage toolkit te creëeren zodat je verschillende grepen en variaties in je massage kan brengen afgestemd op de noden van je cliënt.

Investering: 470 euro voor de module

Inbegrepen: lescursus, didactisch materiaal, olie, water/thee, versnaperingen

3

Opleidingsmodule Massage - Agastya Abhyanga

Omvat 2 lesweekends - voorjaar 2025

Docent Aagje Baens

Vervolgmodule Agastya Abhyanga

4

Opleidingsmodule Massage - Ayurvedische Yoga Massage

Omvat 2 lesweekends - voorjaar 2025

Docent Aagje Baens

Weldra meer nieuws over het massageaanbod

5

Opleidingsmodule Massage - Shiro (hoofd) & Pada (voet) Abhyanga

Omvat 1 lesweekend - voorjaar 2025

Docent Aagje Baens

Weldra meer nieuws over het massageaanbod

6

Examen (datum samen te bepalen)

Op het einde van de opleiding tot Welzijnsmasseur bepalen we in samenspraak de datum voor het praktische eindexamen waarin de verschillende opleidingsmodules massage worden samengebracht. De voorwaarden om hieraan deel te mogen nemen is een aanwezigheid van >90% voor het geheel van alle lesmodules. 

Om te slagen voor het eindexamen dien je te slagen met >60%, waarna je een diploma ontvangt.

Indien je geen examen wenst af te leggen ontvang je een deelnamecertificaat.

bottom of page