top of page

Ayur-Life Coach

Meld je aan voor het online infomoment op woensdag 31 juli '24 om 20u.

 

Deze cursus biedt een diepgaand inzicht in de eeuwenoude wetenschap van Ayurveda, een holistisch gezondheidssysteem dat zijn wortels heeft in de oude Vedische tradities van India. Tijdens deze opleiding maak je kennis met de essentie van Ayurveda, waarbij de focus ligt op het begrijpen van de unieke constituties van individuen (dosha's) en hoe deze de fysieke, mentale en emotionele gezondheid beïnvloeden. 

De opleiding begint op zeer praktische wijze en is onmiddellijk toepasbaar, zowel in de professionele praktijk als in het dagelijkse leven. Vanuit dit ervarend leren en het contact met de dagelijkse praktijk, verdiep je gaandeweg je kennis tot een werkbaar model voor de huidige westerse mens en zijn leefwereld. Deze vertaalslag van ayurveda naar de westerse maatschappij is de grote meerwaarde van deze opleiding.

Het geheel van de verschillende opleidingsonderdelen leidt tot een veelzijdig & verantwoord aanbod gericht op welzijn en gezondheid, waarmee je een coaching-praktijk kan starten of verder uitbouwen.

Je kan er eveneens voor opteren om de jaaropleiding tot Ayur-life coach, via de verschillende opleidingsmodules, te spreiden over twee of meerdere opleidingsjaren. Bijvoorbeeld:

2024-2025 volg je de opleidingsmodules 1, 2 en 5 en 8

2025-2026 volg je de opleidingsmodules 3, 4, 6, 7 en 9

 

Wanneer je alle opleidingsmodules gevolgd hebt, kan je je kennis verdiepen met de gecertificeerde opleiding tot Ayurvedisch Consulent.


Indien gewenst kan je je bijkomend toeleggen op andere opleidingen en bijscholingen rond ziekteleer (ayurvedisch consulent); massage (welzijnsmasseur & helend masseur); coaching; voeding; medische basiskennis & anatomie, ... afhankelijk van de evolutie van je praktijk. 

Meer (praktische) informatie over deze opleiding vind je hier.

Onze opleiding is erkend door de Belgische Beroepsvereniging Therapeuten en Coaches

In de eerste lesmodule gaan we dieper in op de betekenis en oorsprong van Ayurveda. We bespreken de Veda's, de Vedische literatuur, en de Sankhya-filosofie. Tijdens deze les maken we kennis met de vijf basiselementen, waaruit de drie dosha's zijn ontstaan, en verkennen we de drie gunas. Daarnaast besteden we ruime aandacht aan dinacharya, de ayurvedische dagelijkse routine, en onderzoeken we de invloed van tijd, leeftijd, en seizoenen op de dosha's.

2

Het doel van deze lesmodule is om je vertrouwd te maken met de principes van de ayurvedische keuken. Het lesweekend staat volledig in het teken van het bereiden van evenwichtige ayurvedische maaltijden, speciaal ontworpen voor het hele gezin, met als doel het in evenwicht brengen van de drie dosha's. Je maakt kennis met nieuwe kruiden en kooktechnieken door middel van diverse recepten en bijgerechten die we gezamenlijk bereiden. Dit vormt een ideale introductie tot de ayurvedische voedingsprincipes.

Kom meer te weten over de ayurvedische voedingsfilosofie met ons e-book Ayurveda & voeding (9,99 euro)

3

Deze module verdiept zich in de elementenleer, de gunas en de drie dosha's. Op basis hiervan stellen we onze prakriti (geboorteconstitutie) en vikruti (huidige conditie) vast. We maken gebruik van tong- en polsdiagnose, evenals ayurvedische vragenlijsten om de dosha's te bepalen. Het concept van agni komt aan bod, inclusief de functies, toestanden, en subtypes ervan, evenals methoden om onze agni te ondersteunen en versterken. Ten slotte behandelen we de basisprincipes van de zeven weefsels (dhatu's), de drie afvalproducten (mala's), en de kanalen (srotas).

4

In deze module behandelen we de concepten gezondheid en ziekte binnen de context van Ayurveda. In deze gezondheidsleer wordt uitgebreid aandacht besteed aan preventie en het behouden van een goede gezondheid. Desondanks spelen diverse factoren een rol bij de beïnvloeding van onze (on)gezondheid, wat mogelijk verstoringen in het metabolisme kan veroorzaken. Wanneer het evenwicht niet behouden kan worden, volgt het ziekteproces verschillende fasen. We sluiten de module af met een bespreking van diverse therapieën die kunnen worden toegepast om het evenwicht te herstellen.

5

Tijdens het tweede kookweekend duiken we terug de keuken in en maken we kennis met de rijke verscheidenheid aan kruiden en specerijen die de ayurvedische keuken te bieden heeft. We verkennen hun eigenschappen en leren hoe we ze kunnen inzetten om het evenwicht van de dosha's te behouden of te herstellen. Op deze manier kun je een ayurvedische evenwichtige maaltijd voor het hele gezin aanpassen aan jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren.

6

Deze module legt de nadruk op de ayurvedische voedingsleer. We behandelen de diverse eigenschappen, smaken, energetische aspecten, en de post-digestieve werking van voedsel. Per voedingsgroep zoemen we in op de relatie tussen voeding, diens kwaliteiten, en de dosha's en gunas. Ten slotte bespreken we de essentiële voedingsstoffen voor het lichaam en hoe voeding zowel preventief als curatief kan worden ingezet voor het behoud van onze gezondheid.

7

In de module over de natuurlijke huisapotheek maak je kennis met de belangrijkste geneeskrachtige ayurvedische kruidenremedies en verdiep je je in de diverse anupanas. We bespreken specifieke gezondheidsklachten vanuit zowel ayurvedisch als ortho-moleculair perspectief. Na dit weekend ben je in staat om deze kennis toe te passen voor je eigen welzijn, dat van je naasten, en om het te integreren in het bijstaan van cliënten

8

Deze module beoogt niet om van jou een ademcoach of yogadocent te maken, maar wel om de voordelen en positieve effecten op zowel fysiek als mentaal vlak te ervaren. Je maakt kennis met de drie lichamen, de vijf scheden of kosha's, en de verschillende chakra's. Tijdens de module ervaar je zelf een ontspannende yoga nidra-sessie en kom je tot rust met verschillende ademhalingstechnieken. Ook verkennen we diverse meditatietechnieken. Met deze basis kun je gericht doorverwijzen of besluiten om jezelf verder te verdiepen in deze materie.

9

Zet je eerste stappen in de wereld van het ondernemen met gedegen kennis. We behandelen de huidige wetgeving en deontologie met betrekking tot het beroep van Ayur-Life Coach. De rest van het laatste lesweekend gaan we aan de slag met verschillende casussen die we zowel individueel als classicaal zullen behandelen en oplossen.

10

Examen (datum samen te bepalen)

Op het einde van de jaaropleiding bepalen we in samenspraak de datum voor het eindexamen. De voorwaarden om hieraan deel te mogen nemen is een aanwezigheid van >90% voor het geheel van alle lesmodules. 

Om te slagen voor het eindexamen dien je te slagen met >60%, waarna je een diploma ontvangt.

Indien je geen examen wenst af te leggen ontvang je een deelnamecertificaat.

Het theoretisch examen gebeurt per mail. Als deelnemer kan je alle bronnen gebruiken waarover je beschikt, net als je dat in de dagelijkse praktijk kan voor elk consult. Derhalve richten de vragen zich voornamelijk op toepassing en gevolgtrekking, in plaats van op het reproduceren van de inhoud van de opleiding, de opgelegde literatuur, de casussen, enz. De antwoorden dienen binnen de gestelde tijd van 2 uur teruggestuurd te worden. Het is dus noodzakelijk de leerstof goed te beheersen om de juiste conclusies te kunnen trekken binnen deze opgelegde tijdslimiet.

bottom of page