top of page

Shirodhara Cursus

Welkom in onze School voor Ayurveda cursussen & beroepsopleidingen,

gebaseerd op het onderricht van Shri Harish Johari.

Ben je geïnteresseerd door massage en lichaamswerk? Volg onze erkende Massage Opleidingen tot

Ayurvedisch Welzijns-Masseur en leer de technieken van de Shirodhara Massage.

Meld je hier aan voor ons online infomoment (Zoom) op woensdag 17 april om 20u.

Maak kennis met de docent, bekijk de lesinhoud en vuur al je vragen af! Tot dan!

Meld je aan via ayurvedaopleiding@gmail.com of 0486/14.17.40 (WhatsApp)

Alles wat je moet weten over de Ayurvedische Shirodhara Massage

De Ayurvedische Shirodhara massage is een eeuwenoude therapeutische techniek die zijn oorsprong vindt in de traditionele geneeskunde van India. Deze unieke vorm van massage staat bekend om zijn diepgaande ontspanning en helende eigenschappen. In deze uitgebreide gids ontdek je alles wat je moet weten over de Ayurvedische Shirodhara massage, van de geschiedenis en voordelen tot de procedure en mogelijke bijwerkingen.

Wat is Shirodhara Massage?

Geschiedenis van Shirodhara

Voordelen van Shirodhara Massage

Hoe kan ik een Shirodhara Massage ervaren?

Mogelijke bijwerkingen van een Shirodhara massage

Opleidingmodule Shirodhara Massage & Ayurvedisch Helend Masseur

Opportuniteiten

Praktijkgericht

Professioneel

Ervaren docenten

Shirodhara is een Sanskriet woord dat letterlijk "stroom op het hoofd" betekent. Het is een therapeutische behandeling waarbij een constante stroom van warme olie over het voorhoofd (het derde oog) wordt gegoten. Deze massage richt zich op het kalmeren van de geest en het in balans brengen van de dosha's (Vata, Pitta, en Kapha) volgens de principes van de Ayurveda.

De praktijk van Shirodhara heeft een lange geschiedenis in de Ayurvedische geneeskunde, die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door oude Ayurvedische genezers als een manier om stress te verminderen, de geest te kalmeren en het algehele welzijn te bevorderen. Door de eeuwen heen heeft Shirodhara zich ontwikkeld tot een veelgeprezen therapie die nog steeds wordt gebruikt in moderne wellnesscentra over de hele wereld.

De Ayurvedische Shirodhara massage biedt tal van voordelen voor zowel de geest als het lichaam. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Diepe Ontspanning: De constante stroom van warme olie helpt om de geest te kalmeren en diepe ontspanning te bevorderen, waardoor stress en spanning worden verminderd.

  • Verbeterde Slaapkwaliteit: Shirodhara kan helpen om de slaap te verbeteren door de geest te kalmeren en het zenuwstelsel tot rust te brengen, waardoor een diepere en meer rustgevende slaap wordt bevorderd.

  • Balans van de Dosha's: Volgens de principes van de Ayurveda kan Shirodhara helpen om de dosha's in balans te brengen, waardoor een gevoel van harmonie en welzijn wordt bevorderd.

  • Verlichting van Hoofdpijn en Migraine: De massage van warme olie over het voorhoofd kan helpen om spanning in de spieren te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren, wat kan leiden tot verlichting van hoofdpijn en migraine.

  • Huidverzorging: De voedende eigenschappen van de olie kunnen helpen om de huid te hydrateren en te voeden, waardoor deze er gezonder en stralender uitziet.

De Ayurvedische Shirodhara massage is een krachtige therapie die diepe ontspanning en heling bevordert voor zowel de geest als het lichaam. Met zijn rijke geschiedenis en uitgebreide voordelen is Shirodhara een waardevolle aanvulling op elk wellnessprogramma. Als je op zoek bent naar een manier om stress te verminderen, de geest te kalmeren en een gevoel van algeheel welzijn te bevorderen, overweeg dan eens om een Shirodhara behandeling te ervaren.

Tijdens een Shirodhara behandeling wordt de cliënt op een comfortabele tafel geplaatst met het hoofd iets gekanteld naar achteren. Vervolgens wordt er een constante stroom van warme olie gegoten vanuit een speciale pot, bekend als een Shirodhara pot, die boven het voorhoofd van de cliënt wordt geplaatst. De olie stroomt rustig over het voorhoofd, waarbij de therapeut zich concentreert op het derde ooggebied.

Hoewel Shirodhara over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen waarmee rekening moet worden gehouden. Dit kan onder meer hoofdpijn, duizeligheid, of een gevoel van desoriëntatie zijn, vooral direct na de behandeling. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en van voorbijgaande aard.

Heb je interesse om zelf shirodhara massage aan te bieden? Dan kan dat via onze shirodhara cursus. Deze maakt deel uit van ons aanbod ayurvedische massage opleiding - jaaropleiding Ayurvedisch Helend Masseur.

De module Shirodhara massage opleiding loopt over 1 lesweekend. Nadien kan je je kennis en technieken verder verdiepen en professionaliseren met de vervolgopleidingen rond Marma massage, Basti, Udvartan, .... Samen vormen deze de jaaropleiding tot Ayurvedisch Helend Masseur.

  • Deze opleiding biedt het allemaal: massage, lichaamswerk, coaching, zelfkennis, energetisch werk, ... Er is geen voorkennis vereist. Doorheen de opleiding groeit je kennis, maar ook je zelfvertrouwen. Want deze opleiding geeft je naast de theorie ook een flinke portie praktijk. 

  • We geloven in een hands-on approach en dat betekent dat je de theorie het beste leer door deze om te zetten in de praktijk. Tijdens elke lesdag wordt er voldoende tijd besteed aan het leren van de massage-technieken en het oefenen van de massage-flow.

  • Door de praktijkervaring tijdens de lessen, de opgelegde massage-uren en de bijkomende massage-oefendagen zul je de technieken steeds beter beheersen.

  • Bovendien staan de docenten zelf in de praktijk en vullen ze het cursusmateriaal aan met tal van (eigen) praktijkvoorbeelden en handige tips & tricks.

bottom of page