top of page

Ayurvedisch Koken

Kookworkshops rond ayurveda,
vegetarisme, vegan, glutenvrij,...

Maak kennis met de ayurvedische keuken en laat je inspireren door lekkere en simpele ayurvedische recepten. Daarnaast wil je je misschien ook verder verdiepen in andere gezonde keukens. In dit opleidingsaanbod maak je een culinaire reis doorheen de ayurvedische voedingsfilosofie, maar ook de vegetarische - en vegan keuken komen aan bod, met gezonde ontbijtjes en lunch, desserts en healthy snacks & bites, vegetarische stoverij, gluten- & lactosevrij, ...

​

Alle bijscholingen rond voeding worden gegeven door ondernemers die zelf regelmatig koken voor groepen op retraites, workshops, cursussen, ... Je krijgt naast het koken zelf ook veel tips en tricks voor het werk in de praktijk. Daarom is zijn deze bijscholingen als geheel ook geschikt voor wie in de toekomst graag professioneel aan de slag wil met koken voor groepen. 

De bijscholing 'Koken voor groepen - prijsbepaling en offertes' sluit hier verder bij aan.

​

Praktische info voor deze opleidingsmodules:​

  • leslocatie = Priemstraat 21 te Genk

  • inschrijven kan via ayurvedaopleiding@gmail.com of via 0032 486 14 17 40

  • zelf mee te brengen: short, schrijfgerief en papier, potjes/bakjes voor eventuele restjes

1

Kennismakingsworkshop Ayurvedisch Koken

Donderdag 23 mei 2024 van 19u tot 22u

Docent Aagje Baens

Bijdrage 60 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Max. 10 deelnemers

Kom mee ayurvedisch koken voor de westerse keuken! Om ons nieuwe lesaanbod rond ayurvedisch koken te promoten organiseren we een laagdrempelige kennismakingsworkshop Ayurvedisch Koken. Tijdens deze avond worden er samen een aantal ayurvedische recepten bereid en krijg je tips & tricks mee zodat je er nadien zelf thuis mee aan de slag kan. Het eten (en de recepten) neem je mee naar huis om er de volgende dag van te genieten.

2

Kennismakingsworkshop Plantaardig Koken

Donderdag 13 juni 2024 van 19u tot 22u

Docent Caroline Frederix

Bijdrage 60 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Max. 10 deelnemers

Om ons nieuwe lesaanbod rond gezonde voeding te promoten organiseren we een laagdrempelige kennismakingsworkshop Plantaardig Koken. Tijdens deze avond worden er samen een aantal vegetarische en vegan recepten bereid en krijg je tips & tricks mee zodat je er nadien zelf thuis mee aan de slag kan. Het eten (en de recepten) neem je mee naar huis om er de volgende dag van te genieten.

3

Ayurvedisch koken voor de herfst

Za 26 oktober 2024 van 10u tot 16u

Docent Aagje Baens

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Max. 10 deelnemers

Ayurveda kijkt bij elke seizoensverandering naar de dominante elementen die aanwezig zijn in de natuur en daar op stemmen we ons voedingspatroon op af. 

​

Wanneer de herfst haar intrede doet krijgen we te maken met koude en wind. Dit zijn eigenschappen van vata-dosha die ons tijdens dit seizoen uit balans kunnen brengen. Wanneer we niet opletten kunnen we te maken krijgen met verhoogde vata en klachten zoals constipatie, droge huid en krampen maar ook slapeloosheid, prikkelbaarheid en zelfs angsten. Het is belangrijk om ons lichaam hierop voor te bereiden om zo in balans te kunnen blijven gedurende de herfstperiode. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor warm voedsel met voldoende smerende vetten tegen het uitdrogende effect van vata.

 

Kom meer te weten over de ayurvedische voedingsfilosofie met ons e-book Ayurveda & voeding (9,99 euro)

4

Vegetarische stoverij en éénpasgerechten

Za 26 oktober 2024 van 10u tot 16u

Docent Caroline Frederix

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort vind je hier meer info over dit aanbod.

5

Plantaardig gluten- en lactosevrij

Zo 27 oktober 2024 van 10u tot 16u

Docent Caroline Frederix

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort vind je hier meer info over dit aanbod.

6

Plantaardige desserts en healthy snacks

Za 30 november 2024 van 10u tot 16u

Docent Caroline Frederix

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort vind je hier meer info over dit aanbod.

7

Creatief met eten - 'Dress to impress'

Zo 1 december 2024 van 10u tot 16u

Docent Caroline Frederix

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Maximum 10 deelnemers

Vind je het ook zo fijn om aan de slag te gaan met eetbare bloemen en andere natuurlijke ingrediënten die van je bord als het ware een culinair schilderijtje maken? Dan is deze workshop precies wat je zoekt!

8

Ayurvedisch Koken voor de winter

Za 25 januari 2025 van 10u tot 16u

Docent Aagje Baens

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Maximum 10 deelnemers

Ayurveda kijkt bij elke seizoensverandering naar de dominante elementen die aanwezig zijn in de natuur en daar op stemmen we ons voedingspatroon op af. 

​

Koning winter brengt de eigenschappen koud, vochtig, nat en zwaar met zich mee. Onze innerlijke stoof draait op volle toeren. De tijd voor maaltijdsoepen en stoofpotjes! Daar voegen we verwarmende kruiden aan toe en zo kom je met voldoende energie de donkere winterdagen door...

9

Koken voor groepen - prijsbepaling en offertes & hoe begeleid je een goede kookworkshop?

Za 22 februari 2025 van 10 tot 16u

Docent Aagje Baens

Bijdrage 117 euro

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort vind je hier meer info over dit aanbod.

10

Ayurvedisch Koken voor de Lente

Za 22 maart 2025 van 10u tot 16u

Docent Aagje Baens

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten) 

Maximum 10 deelnemers

Met de lente in het land beginnen de sappen in de wortels van planten te ontwaken en naar boven te stromen. Er komt weer leven. Zo gaat het ook met ons lichaam, dat wakker wordt vanuit die 'winterslaap'. Tijdens de winter hebben kapha kwaliteiten zich opgestapeld. Vocht en slijm dienen afgevoerd te worden en hiervoor heeft ons lichaam meer verteringsvuur (agni) nodig. Komt je agni niet op gang, dan kan je je moe en futloos voelen in een periode waarin je je fris en energierijk zou kunnen voelen. Hierbij zijn lichte voeding belangrijk die je spijsvertering kunnen activeren, net als verwarmende kruiden en de smaken bitter, wrang en scherp.

11

Vegan & Raw - deel 1

Za 27 april 2025 van 10u tot 16u

Docent Caroline Frederix

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten) 

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort meer info over de kookworkshop

12

Vegan & Raw - deel 2

Zo 27 april 2025 van 10u tot 16u

Docent Caroline Frederix

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten) 

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort meer info over deze kookworkshop

13

Ayurvedisch Koken voor de Zomer

Za 24 mei 2025 van 10u tot 16u

Docent Aagje Baens

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten) 

Maximum 10 deelnemers

In de zomer staat de zon het hoogst en warmt het lichaam geleidelijk aan op. Ons verteringsvuur komt op een laag pitje te staan omdat omdat er minder warmte nodig is van binnenuit om spijsvertering draaiende te houden. De eigenschappen warm en droog zijn kenmerkend voor de zomer. De zoete smaak, alsook bitter en wrang en koud, vloeibaar en 'vetter' eten en drinken zijn heilzaam voor het lichaam. Salades en rauwkost kunnen in dit seizoen, maar we zullen er steeds verwarmende kruiden en voedingsmiddelen aan toe voegen opdat het lichaam niet teveel afkoelt en de spijsvertering ondersteunt blijft.

14

Plantaardige gezonde ontbijtjes

Za 14 juni 2025 van 10u tot 16u

Docent Caroline Frederix

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten) 

Maximum 10 deelnemers

Een ontbijt om de dag mee te starten dat zowel lekker als gezond is en niet boordevol koolhydraten of suikers zit is niet altijd een evidentie. Tijdens deze workshops ontdek je verschillende gezonde zoete en hartige ontbijtjes als afwisseling op die eeuwige havermoutpap of boterhammen.

10

Plantaardige gezonde brunch & lunch

Zo 15 juni 2025 van 10u tot 16u

Docent Caroline Frederix

Bijdrage 117 euro (incl maaltijd, drank, recepten) 

Maximum 10 deelnemers

Na de ontbijtjes op zaterdag gaan we in de kookworkshop verder op gezonde plantaardige inspiratie voor een gezellige brunch of lunch.

bottom of page