top of page

Ayurvedisch Koken

Kookworkshops rond ayurveda,
vegetarisme, vegan, glutenvrij,...

Maak kennis met de ayurvedische keuken en laat je inspireren door lekkere en simpele ayurvedische recepten. Daarnaast wil je je misschien ook verder verdiepen in andere gezonde keukens. In dit opleidingsaanbod maak je een culinaire reis doorheen de ayurvedische voedingsfilosofie, maar ook de vegetarische - en vegan keuken komen aan bod, met gezonde ontbijtjes en lunch, desserts en healthy snacks & bites, vegetarische stoverij, gluten- & lactosevrij, ...

Alle bijscholingen rond voeding worden gegeven door ondernemers die zelf regelmatig koken voor groepen op retraites, workshops, cursussen, ... Je krijgt naast het koken zelf ook veel tips en tricks voor het werk in de praktijk. Daarom is zijn deze bijscholingen als geheel ook geschikt voor wie in de toekomst graag professioneel aan de slag wil met koken voor groepen. 

De bijscholing 'Koken voor groepen - prijsbepaling en offertes' sluit hier verder bij aan.

Praktische info voor deze opleidingsmodules:

  • leslocatie = Priemstraat 21 te Genk

  • inschrijven kan via ayurvedaopleiding@gmail.com of via 0032 486 14 17 40

  • zelf mee te brengen: short, schrijfgerief en papier, potjes/bakjes voor eventuele restjes

1

Kennismakingsworkshop Ayurvedisch Koken

Donderdag 23 mei 2024 van 19u tot 22u

Docent Aagje Baens

Bijdrage 60 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Max. 10 deelnemers

Kom mee ayurvedisch koken voor de westerse keuken! Om ons nieuwe lesaanbod rond ayurvedisch koken te promoten organiseren we een laagdrempelige kennismakingsworkshop Ayurvedisch Koken. Tijdens deze avond worden er samen een aantal ayurvedische recepten bereid en krijg je tips & tricks mee zodat je er nadien zelf thuis mee aan de slag kan. Het eten (en de recepten) neem je mee naar huis om er de volgende dag van te genieten.

2

Kennismakingsworkshop Plantaardig Koken

Donderdag 13 juni 2024 van 19u tot 22u

Docent Caroline Frederix

Bijdrage 60 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Max. 10 deelnemers

Om ons nieuwe lesaanbod rond gezonde voeding te promoten organiseren we een laagdrempelige kennismakingsworkshop Plantaardig Koken. Tijdens deze avond worden er samen een aantal vegetarische en vegan recepten bereid en krijg je tips & tricks mee zodat je er nadien zelf thuis mee aan de slag kan. Het eten (en de recepten) neem je mee naar huis om er de volgende dag van te genieten.

3

Ayurvedisch seizoensgebonden koken voor het hele gezin & het gebruik van kruiden en specerijen in functie van je dosha

Za ... & Za ...  2024 telkens van 10u tot 16u

Docent Aagje Baens

Bijdrage 190 euro voor beide dagen (incl maaltijd, drank, recepten)

Max. 10 deelnemers

Deze inhoud van deze module maakt integraal deel uit van de jaaropleiding tot Ayur-Life Coach maar wordt hier in verkorte module aangeboden. Dus wil je graag kennis maken met ayurveda en de ayurvedische voedingsfilosofie en kijken wat het voor jou kan betekenen, dan kan dit tijdens deze twee kookworkshops. Deze opleidingsmodule vormt ook de basis voor de volgende bijscholingen rond voeding.

De eerste opleidingsdag (zaterdag ...) verkennen we de herfst en winter.

Ayurveda kijkt bij elke seizoensverandering naar de dominante elementen die aanwezig zijn in de natuur en daar op stemmen we ons voedingspatroon op af. 

Wanneer de herfst haar intrede doet krijgen we te maken met koude en wind. Dit zijn eigenschappen van vata-dosha die ons tijdens dit seizoen uit balans kunnen brengen. Wanneer we niet opletten kunnen we te maken krijgen met verhoogde vata en klachten zoals constipatie, droge huid en krampen maar ook slapeloosheid, prikkelbaarheid en zelfs angsten. Het is belangrijk om ons lichaam hierop voor te bereiden om zo in balans te kunnen blijven gedurende de herfstperiode. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor warm voedsel met voldoende smerende vetten tegen het uitdrogende effect van vata.

 

Koning winter brengt de eigenschappen koud, vochtig, nat en zwaar met zich mee. Onze innerlijke stoof draait op volle toeren. De tijd voor maaltijdsoepen en stoofpotjes! Daar voegen we verwarmende kruiden aan toe en zo kom je met voldoende energie de donkere winterdagen door...

Kom meer te weten over de ayurvedische voedingsfilosofie met ons e-book Ayurveda & voeding (9,99 euro)

Tijdens de twee opleidingsdag verkennen we de lente en zomer.

Met de lente in het land beginnen de sappen in de wortels van planten te ontwaken en naar boven te stromen. Er komt weer leven. Zo gaat het ook met ons lichaam, dat wakker wordt vanuit die 'winterslaap'. Tijdens de winter hebben kapha kwaliteiten zich opgestapeld. Vocht en slijm dienen afgevoerd te worden en hiervoor heeft ons lichaam meer verteringsvuur (agni) nodig. Komt je agni niet op gang, dan kan je je moe en futloos voelen in een periode waarin je je fris en energierijk zou kunnen voelen. Hierbij zijn lichte voeding belangrijk die je spijsvertering kunnen activeren, net als verwarmende kruiden en de smaken bitter, wrang en scherp.

 

In de zomer staat de zon het hoogst en warmt het lichaam geleidelijk aan op. Ons verteringsvuur komt op een laag pitje te staan omdat omdat er minder warmte nodig is van binnenuit om spijsvertering draaiende te houden. De eigenschappen warm en droog zijn kenmerkend voor de zomer. De zoete smaak, alsook bitter en wrang en koud, vloeibaar en 'vetter' eten en drinken zijn heilzaam voor het lichaam. Salades en rauwkost kunnen in dit seizoen, maar we zullen er steeds verwarmende kruiden en voedingsmiddelen aan toe voegen opdat het lichaam niet teveel afkoelt en de spijsvertering ondersteunt blijft.

4

Macrobiotisch koken

Za ... van 10u tot 16u

Docent Sarah

Bijdrage 95 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort vind je hier meer info over dit aanbod.

5

Vegetarische keuken

Za ... van 10u tot 16u

Docent Caroline

Bijdrage 95 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort vind je hier meer info over dit aanbod.

6

Gezonde vegan alternatieven

Za ... van 10u tot 16u

Docent Caroline

Bijdrage 95 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort vind je hier meer info over dit aanbod.

7

Koken bij gluten-intolerantie en lactose-allergie

Za ... van 10u tot 16u

Docent

Bijdrage 95 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort vind je hier meer info over dit aanbod.

8

Gezonde desserts en healthy snacks

Za ... van 10u tot 16u

Docent ...

Bijdrage 95 euro (incl maaltijd, drank, recepten)

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort vind je hier meer info over dit aanbod.

9

Koken voor groepen - prijsbepaling en offertes

Za ... van 10 tot 16u

Docent Aagje Baens

Bijdrage 125 euro

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort vind je hier meer info over dit aanbod.

10

Creativiteit en pracht op je bord

Za ... van 10u tot 16u

Docent ...

Bijdrage 95 euro (incl maaltijd, drank, recepten) 

Maximum 10 deelnemers

Binnenkort vind je hier meer info over dit aanbod.

bottom of page